VLOT

ART’S BIRTHDAY 2016

17 januari 2016 – 20.00 Zwembad Breeven / Bornem
( Een drijvende klankervaring )

200 jaar geleden verging het slavenschip “Medusa”. Géricault maakte hiervan een aangrijpend schilderij “ Het vlot van de Medusa”. Van de 150 slaven op dit stuk drijfhout overleefden slechts 15 deze tragedie.
Vandaag zijn in heel de wereld nog steeds mensen op allerhande vlotten onderweg naar een ander leven.

Cultureel Centrum TER DILFT ondersteunt* op 17 januari 2016 ART’S BIRTHDAY vanuit zwembad BREEVEN met het uniek luisterproject VLOT en nodigt de toeschouwer uit dit te beleven terwijl hij dobbert in het water.

VLOT is een klankstuk voor geluiden in een compositie van George De Decker voor het ensemble
S P ! T S B E R G E N. De luisteraar verplaatst zich op een akoestische vlot en de barre omstandigheden van de vele vluchtelingen die zich aan een gevaarlijke overtocht wagen.


ART’S BIRTHDAY

Op 17 januari 1963 heeft Fluxus kunstenaar Robert Filliou deze dag uitgeroepen als verjaardag van KUNST. Robert Filliou stelde toen dat 1 miljoen jaar voordien iemand een droge spons in een emmer met water gooide en zo de geboorte van de kunst markeerde. Sindsdien viert men ART’S BIRTHDAY op 17 januari in de hele wereld met allerhande kunstzinnige verjaardagsfeestjes.

Ook de Internationale Ars Acustica Groep van de Europese Broadcasting Union ( EBU )  organiseert al meerdere jaren een ART’S BIRTHDAY PARTY met een grootscheepse radio happening. Niet alleen de publieke omroepen uit Europa, maar ook onafhankelijke radiozenders en producenten van over de hele wereld verzorgen op dan een 4 uur durend radio evenement. Uit diverse locaties sturen musici en geluidskunstenaars live allerhande akoestische cadeautjes de ether in die via de twee satelliet-kanalen die EBU beschikbaar stelt voor deze rechtstreekse radio-uitzending en live-streaming.


GEORGE DE DECKER / S P ! T S B E R G E N


S P ! T S B E R G E N is een ensemble van jonge muzikanten samengebracht door componist George De Decker. Het eerste wat opvalt is de ongewone bezetting: harp, accordeon, bastuba, contrabas en live electronics.
Naast de instrumentale klanken - die soms ook live worden getransformeerd door computers - speelt er ook een klankband mee. Op die manier wordt er, mede dankzij de verschillende luidsprekers, een volledige klankervaring gecreëerd.

Het imaginaire reizen is een steeds terugkerend motto in het oeuvre van George De Decker. Ook wie nog nooit de Noordelijke IJszee heeft gezien, denkt hierbij aan romantische uitzichten op eenzame landschappen, gletsjers, fjorden en vooral aan het eeuwige ijs. Volgens hem is er geen beter vertrekpunt voor een imaginaire wereldreis dan S P ! T S B E R G E N.

Barbara Ardenois (accordeon), Sophie Baguet (harp), Berlinde Deman (bastuba), Michel Labryère (contrabas) en Joost Van Duppen (live electronics)


WARD WEIS

Voor Ward Weis is VLOT de 11-de bijdrage aan het ART’S BIRTHDAY EBU radiogebeuren. Zijn klankwerken zijn gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke klanken en het behoud van het tijdsverloop dat deze geluiden in zich dragen. In een wereld van versnelling loont het volgens hem steeds de moeite even tijd te nemen om te luisteren en zo tot een luisterisolement te komen waarbij er een eigen akoestisch verhaal ontstaat.


PRAKTISCH

Zwembad BREEVEN opent 19.30 haar deuren om de toeschouwers de kans te geven zich om te kleden.
Aan de badrand worden er 70 stoelen voorzien voor niet zwemmers. Let wel, in de ruimte van het zwemband is het 30 ° warm.
VLOT begint exact om 20.00 en gaat live via de EBU-satelliet op antenne.
Aansluitend is er een receptie als afronding van ART’S BIRTDHAY 2016.


MEDEWERKERS

Kim De Bruycker ( aankondiging ), Fontyn Christophe ( foto's Bornem ), Markus Gassner ( verbinding ), Klaas Janssens ( techniek ), Guido Snoeck ( lichtadvies ), Ronny Pringels ( website )